یکی از کارهای لازم برای کسبوکارهایی که تازه تاسیس شده اند و شروع به فعالیت کرده اند، اخذ مجوز از سازمانها و دریافت تسهیلات بانکی می باشد.
طرح توجیهی همان مطالعه امکان سنجی می باشد و گزارشی است که میتواند قابل انجام بودن و یا انجام نبودن طرح و پروژه موردنظر را از زوایای مختلف ارائه دهد. واضح است مؤسسات علاقه ای به سرمایهگذاری و یا همکاری با پروژهها و طرحهای ناموفق ندارند بنابراین واجب است تنظیم طرح توجیهی بسیار بادقت صورت گیرد. هدف از طرح توجیهی، آشکار ساختن عینی و منطقی نقاط ضعف و قوت یک طرح و یا سرمایه گذاری پیشنهاد شده، فرصت ها و تهدیدها، منابع لازم به منظور انجام کار و در آخر دورنما برای رسیدن به موفقیت می باشد.
در آسان ترین حالت، تنظیم طرح توجیهی در واقع بررسی دو مقیاس «هزینه لازم» و «ارزش کسب شده» می باشد. یک طرح توجیهی مناسب، باید گزارشی از کسب و کار و یا پروژه، توضیح در مورد محصول و یا خدمات، صورتهای حسابداری ارائه شده، جزئیات عملیات و نحوه مدیریت، تحقیقات بازاریابی و سیاست، اطلاعات مالی، الزامات قانونی و تعهدات مالیاتی را مورد بررسی قرار دهد و در طرح توجیهی ذکر شود.
برای نوشتن طرح توجیهی نیاز می باشد تا مواردی را با توجه بیشتر و صحیح ذکر کرد.
1-مشخصات مجری طرح و فردی که مسئولیت انجام طرح بر عهده او می باشد به همراه شماره تلفن و آدرس درج شود.
2-مشخصات طرح: برای کسب رضایت سرمایهگذاران باید طرح و پروژه به طور آشکار و معین توضیح داده شود. پروژه موردنظر چیست و به چه صورت به سودآوری می رسد؟ این بخشی می باشد که سرمایهگذاران بسیار به آن توجه می کنند.
3-مشخصات مجوزهای قانونی: تمامی کارهای قانونی و حقوقی و دریافت مجوزها در این قسمت نشان داده می شود .
4-ویژگی محصول: هر طرحی به تولید منتهی می شود. در نوشتن طرح توجیهی لازم می باشد که محصول نهایی پروژه را معین کرده تا سرمایهگذار جذب پروژه شود . همچنین پروسه و نحوه توليد محصول به طور صحیح توضیح داده شود. مشخص شود که مزیت محصول نهایی در مقایسه با رقبا چیست؟ لزوم تولید این محصول در چیست؟
5-پیشبینی و ارزیابی مالی طرح از طریق شاخصهای قابل ارزیابی و تخمین زدن سرمایه اولیه پروژه در نگارش طرح توجیهی باید قرار گیرد. هزینه نگهداری و تعمیرات، ارزیابی سرمایه در گردش پروژه، هزینه حملونقل، هزینه استهلاک منابع طرح و همچنین هزینههای پیشبینینشده در این بخش باید تعیین گردد.
6-تخمین هزینههای سرمایهگذاری کل طرح و چگونگی سرمایهگذاری و تسهیلات مالی تعیین گردد. قیمت تمام شده محصول، پیشبینی سود و زیان نهایی طرح، قیمت نهایی محصول به منظور فروش و مواردی مانند این باید ذکر شود.
7-برنامهریزی و زمانبندی انجام طرح بر اساس نیازها و پیش بینی های اولیه ذکر شود.
نگارش طرح توجیهی کار تخصصی می باشد و باید به وسیله فرد متخصص صورت گیرد. در صورت هر گونه اهمال میتواند باعث عدم سرمایهگذاری به وسیله نهادهای ذیربط شود.